Nočná hasičská súťaž do kopca

19.10.2014 20:46
Už tretí ročník očakávanej obľúbenej súťaže vyšnokubínskych hasičov sa začal v neskoré poobedie trinásteho septembra. Družstvá sa začali registrovať ešte pred piatou a prišlo ich oveľa viac ako sa čakalo, čo bolo príjemným prekvapením a celkovo skvelou akciou pre všetkých priaznivcov hasičského športu. Zišlo sa 17 ženských a mužských tímov vrátane DHZ Vyšný Kubín. Nie len Orava ale aj Liptov má každým rokom viac účastníkov na Vyšnokubínskej nočnej súťaži.
 
Tesne po nástupe družstiev sa ukázal plameň z DHZ Vyšný Kubín ako nesúťažná ukážka a hneď po nich sa štartovalo podľa poradia.
Prvé odštartovali ženy z DHZ Vyšný Kubín aby sa mohli naplno venovať priebehu a chodu súťaže, ako aj pripravovanej zábavy. S časom 00:31:21 to odbehli napriek tomu že im počasie vôbec neprialo a spustil sa lejak, ktorý neustával takmer do konca súťaže. Tento čas sa ženským tímom nepodarilo prekonať, aj keď Párnické ženy s časom 00:38:04 od toho nemali ďaleko. Síce družstiev bolo veľa, súťaž išla ako po masle a všetko vychádzalo tak ako malo. Družstvá boli pohotové na príprave, ako aj na základni a ničím sa zbytočne nezdržiavali. Zároveň popri súťaži sa slušne rozbiehala aj zábava a komu vadil dážď išiel sa osušiť a občerstviť do priestorov obecného úradu, kde sa podobné akcie konajú pravidelne.
Muži mali s prípravami a priebehom plné ruky práce, ktorú zvládli znamenite a neodrazilo sa to na ich čase 00:25:63. Tento bohužiaľ na prvé miesto nestačil, keďže Oravská Poruba tím A) zabehla za neuveriteľných 00:22:66 a odniesla si z Vyšného Kubína prvé miesto. Oravská Poruba je vo všeobecnosti známa výhrami z mnohých hasičských súťaží, takže je pre chlapcov z Vyšného Kubína veľký úspech, že sa od nich nechali predbehnúť len o necelé tri sekundy.
Na záver súťaže si DHZ zo Žaškova chcelo vyskúšať do kopca aj silnejšiu mašinu, s ktorou dali čas, ktorý by s predstihom pokoril všetky mužské a ženské tímy. Ako jedna z hlavných podmienok tejto súťaže bola však taká, že družstvá mali rovnaký objem požiarnej striekačky, čím sa zabránilo zvýhodňovaniu jednotlivých tímov s lepším vybavením, takže tento ich čas bol len orientačný a nebral sa do úvahy v rámci súťažných časov.
Ako aj minulý rok aj ženy aj muži z DHZ Vyšný Kubín mali svoj pohár v suchu a mohli sa zabávať spolu s ostatnými dobrovoľnými hasičmi do skorých ranných hodín.
Poradie ženy:
1. miesto Vyšný Kubín
2. miesto Párnica
3. miesto Žaškov
Ženy DHZ Vyšný Kubín súťažili v zložení:
Strojník Nina Rosinská
Sanie Daniela Drengubiaková a Daša Kacová
B-hadica Marianna Palugová
Rozdeľovač Zuzana Mäsiarová
Útok Simona Žiaková a Petra Morincová
Poradie muži:
1. miesto Oravská Poruba A
2. miesto Vyšný Kubín
3. miesto Oravská Poruba B
Muži DHZ Vyšný Kubín súťažili v zložení:
Strojník Pavol Kaco
Sanie Vladimír Drengubiak a Peter Klocok
B-hadica Marek Grenčík
Rozdeľovač Ivan Maťko
Útok Matej Žiak a Daniel Martinko
S každou súťažou, respektíve s organizáciou hasičských súťaží prichádzajú obavy, stresy a veľa povinností, ktoré sa však v priebehu zmenia na pekné zážitky, veľa úsmevných príhod a upevnenie priateľstiev členov rôznych DHZ. Tešíme sa na ročník 2015 :)
 
                                                                                                                                          Vypracovala D. Kacová